З історії кавомолки

Гуляючи по Києву, ви напевно бачили, розташовану недалеко від площі Незалежності, забавну споруду – пам'ятник кавомолці. Він був встановлений з ініціативи господарів однієї із столичних кав'ярень. Спорудження являє собою точну копію приладу, привезеного до міста на початку століття німцями.

Існує кілька десятків подібних пам'ятників в різних країнах світу, адже історія кавомолки довга і цікава.

Зі свіжомелених зерен виходить найсмачніша кава, це загальновідомий факт. Саме тому кожен поціновувач напою повинен мати вдома кавомолку. Якщо хочете молоти зерна за допомогою дійсно якісного пристрою, придбайте кавомолку італійського бренду DeLonghi. Жорнові прилади цієї торгової марки дозволяють вибрати між дрібним, середнім і грубим помелом, завдяки чому ви подрібните зерна саме так, як вам потрібно. Можете задати кількість чашок (від 1-ої до 12-ти), для яких необхідно змолоти зерна. Прилад від DeLonghi досконалий, однак його появі передували довгих 5 століть, що минули з тих пір, як людство винайшло першу кавомолку.

З давніх-давен араби подрібнювали зерна кавового дерева за допомогою ступки і товкача. Цей спосіб був відомий задовго до того, як чорний напій набув поширення в Європі. У XV столітті вони винайшли механічний млинок, який виглядав, як коробочка з рукояткою, що обертається. Зерна засипали через лійку між двома рифленими металевим дисками. Один з них був статичний, а інший обертався, подрібнюючи зерна.

З розвитком технічного прогресу з'явилися електричні кавомолки з роторними ножами, які майже витиснули ручні млини. Принцип роботи цих приладів – розбивання зерен ножами, які обертаються з великою швидкістю. Електричні роторні кавомолки далеко не досконалі: ступінь помелу залежить від тривалості роботи приладу. Чим довше він працює, тим дрібніше помел. Через це напій втрачає смакові і ароматичні якості. Крупинки виходять різної величини, кавові масла вивітрюються. Кава, зерна для якого були подрібнені таким чином, навряд чи буде відрізнятися насиченим смаком, сильним ароматом.

Сучасні жорнові кавомолки істотно відрізняються від приладів, описаних вище. Вони працюють безшумно, ступінь помелу можна вибирати одним натисканням на кнопку, працювати з ними дуже просто, а кава зі змелених зерен виходить смачною і ароматною. Зерна перетираються, але не нагріваються, як це відбувається в роторних кавомолках, тому аромат зберігається, кавові масла не вивітрюються. Такі прилади здатні довго прослужити, якщо з ними правильно поводитися. Деякі любителі напою стверджують, що справжню каву можна отримати тільки в тому випадку, якщо змолоти зерна вручну. Однак чудовий смак напою, приготованого з зерен, перемелених приладом торгової марки DeLonghi, спростовує це твердження.

Сама технологічна модель KG89 дозволяє вибрати один з 12-ти варіантів помелу, що забезпечує ідеальне подрібнення зерен будь-якого сорту кави. Контейнер вміщує 120 г продукту. Кавомолка компактна, зручна у використанні.

Якщо ви справжній кавоман, вона стане незамінним предметом на вашій кухні. Готуйте улюблений напій із задоволенням!