Як правильно зробити помел кави?

Як правильно зробити помел кави?

Ви вже купили ароматну каву в зернах, вподобану кавоварку і перед тим як почати таїнство приготування виникає питання: як правильно зробити помел кави?

Можна, звичайно, скористатися кавою, яка продається вже меленою. Тут важливо вибирати герметично закриту упаковку. Але ж відомо, що набагато ароматніший напій вийде, якщо його приготували зі свіжемолотої кави.

Існують прийняті стандарти, відповідно до яких розрізняють кілька видів помелу: надтонкий, тонкий, середній, грубий. Ступінь помелу слід вибирати, виходячи з того, яким способом ви будете заварювати каву.

Надтонкий, дуже дрібний помел з частинками до 0,15 мм буде вам корисний, якщо ви хочете приготувати каву по-східному у турці. Кавовий порошок, подрібнений практично в пил, швидко зможе увібрати в себе всі ароматичні масла. Час екстракції становить від 1 до 4 хвилини, поки не почне підніматися кавова піна. Для додання напою додаткових відтінків можна використовувати спеції: кардамон, корицю, гвоздику або мускатний горіх.

Тонкий еспресо помел підходить для комбінованих еспресо кавоварок. Якщо засипати в ріжок занадто дрібний порошок, то кава вийде занадто гіркою, якщо використовувати занадто грубий – то навпаки, напій буде занадто водянистим. Правильність помелу надає колосального значення на якість кави. Професійні бариста змінюють ступінь подрібнення кавового зерна кожен день, оскільки враховують погодні умови: тиск, температуру і вологість. Щоб перевірити чи правильно ви зробили помел, потрібно подивитися, як ллється кава з ріжка. В ідеалі струмінь повинна бути по товщині схожа на мишачий хвостик, не дуже товста і не дуже тонка. І звичайно ж, одним з етапів перевірки буде безпосередньо смак напою. Час екстракції, залежно від моделі кавоварки і її потужності, становить приблизно 1 хвилину.

Середній рівень помелу буде відповідним для крапельних кавоварок. Частинки по фракції трохи крупніші, ніж для еспресо кавоварок. Мелену каву поміщають в паперовий або нейлоновий фільтр, зверху подається гаряча вода, яка проходячи через кавовий порошок вбирає смак і аромат, а потім стікає в глечик. Ця процедура займає 3-4 хвилини.

Грубий помел використовують для приготування в гейзерних кавоварках, які дуже популярні в Європі, особливо в Італії. Через шар меленої кави проходить гаряча пара, що конденсується в резервуарі зверху. Час екстракції може доходити до 5 хвилин. Такий же вид помелу підійде і для приготування у френч-пресі.

Існують ручні та електричні кавомолки. Перші працюють повільно і не перегрівають зерна, але процес необхідно виконувати вручну і часу на це йде чимало. Електричні кавомолки DeLonghi швидко і якісно виконають помел.

Зверніть увагу, що відразу ж після того, як ви подрібнили кавові зерна, аромат починає випаровуватися. Тому, якщо ви хочете приготувати дійсно насичену каву, тоді молоти зерна необхідно кожен раз перед заварюванням, але якщо у вас не завжди є на це час, тоді мелений порошок можна помістити в герметичну ємність, що закривається і зберігати її в дверцятах холодильника.

Сучасні кавомашини мають вбудовані кавомолки. Автоматичні кавомашини DeLonghi працюють як на молотій, так і на зерновій каві. Потрібно відзначити, що різний сорт кави вимагає різного подрібнення. Тому, якщо ви поміняли тип кави, необхідно спеціально під нього налаштувати машину. Вбудована кавомолка має кілька рівнів. Як же правильно налаштувати помел в кавомашині? Дослідним шляхом ви можете підібрати ідеальний помел. Цифри рівнів помелу починаються з самого дрібного – 1, а далі зі зростанням цифри збільшується крупність помелу. Приготуйте порцію еспресо і подивіться яким чином ллється напій з диспенсера. Якщо ж кава виливається дуже швидко або дуже повільно, потрібно змінити налаштування. Так само за смаком можна зрозуміти в який бік необхідно виконати регулювання. Якщо в описі кави вказана кислинка в смаку, а в приготованому вигляді ви відчуваєте гіркоту, тоді потрібно зробити помел крупніше. У разі, коли смак занадто кислий, змініть помел на дрібніший.

Правильно виконаний помел кавових зерен буде запорукою приготування ідеального еспресо–міцного, підбадьорливого, з властивою йому пінкою-крема. Купіть кавоварку або кавомашину DeLonghi. Переконайтеся, що ця італійська компанія знає все про каву та втілює ці знання в своїй техніці, задовольняючи потреби покупця.