Хто такий «бариста»?

Хто такий «бариста»?

Бариста! Це слово рясніє в рекламних роликах кавового обладнання та самої кави. Так що ж означає це слово?

Бариста - це фахівець в області приготування кави, той, хто робить кавові напої в ресторані або кав'ярні за барною стійкою. Однак, це лише скупе визначення, яке не відображає всієї суті цієї професії. Кавовий сомельє або кавовий майстер повинен не просто вміти приготувати еспресо або капучіно, він повинен бути справжнім віртуозом у своїй справі і тонким психологом.

Професія баріста стала поширеною по всьому світу завдяки американцям. У 1980-х роках Говард Шульц, який пізніше став засновником компанії з продажу кави та мережі кав'ярень «Старбакс», був в Мілані. Його захопила артистична і віртуозна робота місцевих бариста, які не просто подавали і готували напої, вони перетворювали цей процес на справжню виставу. Натхненний побаченим, Шульц повернувся додому і твердо вирішив втілити побачене в США. Італійська філософія приготування кави та американська, звичайно мають істотні відмінності, але саме завдяки американцям про бариста, як професію, дізнався весь світ.

До певної міри це навіть спорт. Адже позмагатися в майстерності на спеціальних конкурсах збираються бариста по всьому світу. Існують цілі професійні асоціації. Чемпіонати проводять в два етапи. Перший етап – теоретичний. Конкурсанти письмово відповідають на питання про влаштування кавоварок, історії кави, структуруі кавовії галузі, рецептуру класичного приготування, а також про підготовку кавових зерен. Другий етап - практичний. Тут відбувається справжнє святкове шоу. За певний час учасники конкурсу повинні встигнути налаштувати кавоварку, зробити помел кави і приготувати кілька напоїв, один з яких авторський. Журі строго оцінює результат за кількома критеріями і один з найважливіших це не тільки якісний, ідеальний напій, а й чарівність майстра. Адже просто приготувати чашку кави - це пів справи, а зробити це з відкритим серцем і душею – є під силу тільки справжнім віртуозам.

Саме слово «баріста» не відмінюється, воно запозичене з італійської мови, тому залишилося незмінним – barista. Цікаво, що італійці вкладають в це поняття набагато більш широкий зміст, ніж ті, хто з недавніх пір перейняв їх традиції. Бариста – не тільки людина, яка робить і подає каву, найчастіше це власник-господар бару. В італійській культурі не прийняті поставлені на конвеєр мережі барів чи ресторанів. Маленькі заклади, якими усипана вся Італія, часто є сімейною справою, яка переходить з покоління до покоління. І якщо в інших країнах бариста - це частіше найманий співробітник, то в Італії це людина, для якої бар – справа його життя. А це суттєво змінює ставлення до своєї роботи.

Бариста продають не каву! Вони продають атмосферу! Адже з чашкою терпкого, ароматного напою клієнт отримує найцінніше - спілкування. Власники маленьких італійських кав'ярень це і психологи, і артисти, і кухарі, і люди, які в курсі всіх новин в одному флаконі. Їхні клієнти прив'язуються до них на довгі роки, як до найкращого друга, тому що знають – тут їх і втішать, і розвеселять, і підтримають, і приготують чудовий еспресо.

В даний час ця професія набуває широкого поширення. Існують спеціальні курси і школи, які готують фахівців. Однак, навчити правильно робити помел кавових зерен, або в досконало розбиратися з кавоварками, навіть із закритими очима готувати ідеальну кави – це далеко не все. Адже найголовнішого навчити неможливо. Оскільки найсмачніша кава, приготована за всіма правилами, але подана з похмурим обличчям, буде провальною. І клієнт піде, наситившись кавовим смаком, але не отримавши належної уваги і швидше за все більше не повернеться в цю кав'ярню. Тому що там йому не затишно.

Бариста створюють затишок, тепло і чарівну атмосферу. Багато італійців навіть не дадуть точно відповіді на питання, скільки кави в грамах вони кладуть для приготування еспрессо. Вони готують, як готували їхні батьки. Їм не потрібні інструкції, правила. Проте вони знають поіменно своїх постояльців, їх улюблений вид кави і ще кілька секретів спілкування, які напрацьовуються тільки з практикою.

З технікою DeLongi ви станете трохи ближче до витоків походження «кавової» професії, адже це всесвітньо відомий італійський бренд. Якщо ви хочете стати фахівцем на кавовому терені, тоді кавоварки від DeLongi допоможуть вам готувати таку каву, яку готують італійські майстри. Купіть кавоварку або кавомашину ДеЛонгі і приступайте до приготування своїх кавових шедеврів.