Така схожа та різноманітна кава

Серед величезного розмаїття сортів кави необізнаній людині дуже легко «загубитися». Досить поглянути на переповнені прилавки супермаркетів - десятки сортів від різних виробників, бленди, композиції, купажі ... Як у всьому цьому розібратися? Але не все так складно. Дійсно, хоча всього в світі налічується близько сотні видів рослин, які належать до роду кави, у продажу найчастіше можна зустріти два з них - арабіку та робусту. До того ж, майже завжди, не в чистому вигляді, а як бленд, тобто суміш з цих двох сортів в різних пропорціях. Традиційно більш популярними (і дорогими) є моносорти, тобто кавові зерна не просто одного сорту, а ще й зібрані в одному регіоні і навіть в один сезон. Моносорти мають насичений смак без додаткових відтінків. Класичний приклад моносорту - всім відома 100% арабіка.

Арабіка і робуста

Іноді можна почути таке твердження: «арабіка гірша за робусту» або навпаки, що як раз робуста набагато смачніша. Арабіка і робуста сильно розрізняються як зовні, так і за смаковими та ароматичним властивостям, але ось який сорт смачніше, це вирішує кожен сам для себе. Експерти в кавовій галузі взагалі вважають дане порівняння некоректним. Арабіка менш насичена кофеїном, має смак з характерною помітною кислинкою. Водночас, згідно зі статистикою, робуста займає друге місце в світі, сильно поступаючись за обсягами продажів (за нею лише 30% ринку). Кофеїну в робусті набагато більше і тому часто її додають в бленди з арабікою. До речі, саме високий вміст кофеїну і робить робусту не настільки смачною. Пропорції можуть бути різними, практично завжди з переважанням арабіки, як сорту, визнаного якіснішим. Загалом, зерна арабіки в першу визначають кінцевий смак і аромат готового напою, а додаток з робусти лише дещо підсилює його міцність.

Країни-виробники кави

Хоча кава досить вимоглива до кліматичних умов і може зростати далеко не скрізь, її виробництвом зайняті десятки країн. Продукція всього декількох основних експортерів панує, в той час як окремі бленди вважаються ексклюзивними і просто недоступні в широкому роздрібному продажі.
  • Колумбія є на сьогоднішній день справжнім доминантом в світі кавового бізнесу. Арабіка, вироблена тут, визнана якісною і популярною. Головний експортний сорт - Kolambia.
  • Гватемала. Тут також виробляють дуже непоганий кави, характерною особливістю якого є виростання на високогірних плантаціях. Як правило, гватемальський кави має кілька терпкий смак.
  • Танзанія. Кава, який вирощують в цій африканській країні, дивує неповторним смаком і ароматом, який поєднує абрикосові та мигдалеві нотки.
  • Індія. Індійська кава давно завоював популярність у нашій країні. У більшості випадків він представлений арабікою хорошої якості. Точніше, «Arabica Mysore»), з традиційно ніжним і чітко кислуватим смаком, насиченим ароматом.
  • Бразилія і Мексика об'єднані в одну категорію, як головні виробники сублімованого кави. Так, цей напій не вважається «елітним», але в популярності йому точно не відмовиш. Напевно, бразильський або мексиканська кава кожен пробував хоча б один раз. З Бразилії поставляється кави всіх видів (і не тільки сублімований), а Мексика відома виготовленням арабіки і тільки її.
Безумовно, даний список не є повним. Одне лише перерахування всіх виробників і експортерів, без детального опису кожного сорту, може потребувати написання окремої брошури. У нашому інтернет-магазині представлені десятки кавових блендів від різних постачальників. Не секрет, що на те, яким вийде кавовий напій, впливає не лише якість зерен, але й техніка, за допомогою якої ви ці зерна обробите. А тому ми зібрали кращі композиції, які ідеально підходять для приготування відмінного напою на кавомашині DeLonghi.